В управляващото мнозинство ще има диспут за предложеното в проектобюджета увеличение

...
В управляващото мнозинство ще има диспут за предложеното в проектобюджета увеличение
Коментари Харесай

Каримански: Не е сега моментът за вдигане на максималния осигурителен праг

В ръководещото болшинство ще има диспут за препоръчаното в проектобюджета нарастване на оптималния осигуретелен предел от 3000 на 3400 лв.. 

Идеята е на финансовия министър Асен Василев, който на този стадий не отстъпва пред рецензиите на работодателските организации и някои от съдружните сътрудници на " Продължаваме промяната ". Според синдикалисти Василев е защитил повдигането на прага пред бизнеса с аргумента, че вина за това, че има толкоз доста работещи небогати имат работодателите и тяхната подготвеност.

Според ръководителя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и народен представител от " ИТН " Любомир Каримански не е в този момент моментът за увеличение на оптималния застрахователен приход.

" Ще се опитам да приведа причини за какво. Нека надделеят причините ", съобщи Каримански.

Против нарастването се афишират и от " Демократична България ". 

" Предложеният Бюджет 2022 ненапълно взема решение казуса със скока на цените. Трябва да имаме поради, че инфлацията се дължи на вноса, който се прави в България. Инфлацията в България, за последните месеци изключително, е привнесена. Разбира се има детайл, който се генерира и тук, само че по-голямата причина е привнесен от Европа ", изясни пред NOVA телевизия Любомир Каримански.

Ябълката на раздора сред работодатели и синдикати

Според Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " минималните приходи, минималните осигурителни прагове и оптималния застрахователен приход са " ябълката на раздора " с работодателите. От синдиката упорстват за промяна в данъчната система, която да включва въвеждане на необлагаем най-малко, понижен Данък добавена стойност за артикули от първа нужда и повишен налог върху облагата.

Според Щерьо Ножаров от Българска стопанска камара измененията в данъчната система биха отблъснали непознатите вложения у нас. Той дефинира проектобюджета като инерционен, вместо новаторски и прикани да не се стига до свръхфинансиране на нереформирани браншове у нас. По думите му този бюджет няма да реши проблемите с тока, опазването на здравето и с други области, които са сериозни.

Кадри и продуктивност

Бизнесът изтъква сериозен дефицит на работна ръка със междинна и висока подготовка. 

" Има и сериозен дефицит на работна ръка със междинна и висока подготовка. Работодателите одобряват и необразовани, образоват ги, работят известно време, емигрират и избират да се върнат и да получават 60% от заплатите си в чужбина ", разкри ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Според него прогнозата е безработицата да стигне до 5%.

" Всяка година губим 50 000 души на пазара на труда. Бизнеси, които разчитат на доста труд, мъчно ще намират фрагменти ", предвижда Велев.

Проблем за Любомир Каримански е и производителността на труда, която би трябвало да се увеличи. 

" Трябва да има задоволително преквалификация в обществения секто - методът, по който се работи като продуктивност в този бранш. В последните години дефицитът в бранш " Държавно ръководство "  се задълбочава. Трябва да се обърне внимание на продуктивността и конкурентоспособността и в обществения и в частния бранш ", изясни ръководителят на Бюджетната комисия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР